Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 3. 2011 12:00 133

Seznam kapitol

1. Nejtišší high-end v historii 2. Nvidia GeForce GTX 590 – představení 3. Galerie balení karet různých výrobců 4. Nvidia GeForce GTX 590 – detaily karty 5. Nvidia GeForce GTX 590 – pohled do nitra karty 6. Porovnání karet a specifikace 7. Testovací sestava 8. Testovací hry a metodika 1/2 9. Testovací metodika 2/2
10. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 11. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 12. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 13. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 a další 14. Shrnutí výkonu 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Na začátku tohoto měsíce uvedlo AMD svou vlajkovou loď mezi grafikami - Radeon HD 6990. Výkon této karty je velmi vysoký, stejně jako rozměry, hlučnost a spotřeba. Na uvedení rivala z konkurenční stáje jsme si museli několik týdnů počkat. Až do dnešního dne. GeForce GTX 590 je bezkonkurenčně nejtišší duální kartou v historii.

Reklama
Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Úvod k našemu článku začněme malou sondou do současného trhu s grafickými kartami. Technologie výroby ustrnula na 40 nm a to přineslo oběma výrobců spoustu problémů. AMD uvedlo čipy Cayman, jenž se spotřebou dost blíží čipům Fermi jeden a půlté generace (GF110). Ano, mají o kousek nižší spotřebu, ale také výkon. Tytam jsou doby, kdy jádro Cypress drtilo první Fermi poloviční spotřebou. Je proto také doslova zázrak, že oba dva výrobci nakonec své duální karty uvedli. Předcházely tomu dlouhé odklady a několik zákulisních zajímavostí.

Začněme AMD, které v jeden okamžik chtělo uvedení Radeonu HD 6990 zcela odpískat. Ano, čtete správně. Bylo to ve chvíli, kdy bylo jasné, že buď bude karta pomalá a vejde se do 300 W, nebo se na spotřebu „vykašle“ a uvede monstrum, jaké by si přálo. Tamtamy z dálného východu tehdy donesly zprávu, že AMD kartu oficiálně nevydá a nechá její produkci se zvýšeným TDP nad 300 W pouze na uvážení svých partnerů. Nakonec byla ale zvolena varianta číslo dvě, karta se na trh dostala a má minimální TDP nastavené na 375 W. To obecně není žádný moc velký problém, specifikace PCI-SIG není závazná a funguje jen jako řada doporučení. Tyto zákulisní machinace také dokládá několikaměsíční zpoždění uvedení karty, měla tu být původně už v prosinci.

Scénář jako opsaný přes „kopírák“ probíhal i u konkurence. Ti kartu vyvíjeli dva roky, samozřejmě nejprve se dvěma jádry GF100, jež byla poté navždy zrušena. Jádro GF110 jim umožnilo sice kartu vyrobit, ale také stáli před důležitým rozhodnutím. Nvidia měla také na výběr dvě možnosti, ale jiné než AMD. Už po první informaci, kterou jsem dostal v prosinci, jsem věděl, že spotřeba karty bude přes 350 W a výrobce to bere jako fakt a nijak se ji nesnaží snižovat (ono to také s dvěma Fermi na palubě půjde těžko). Zůstávala tedy otázka: nastavit vysoké frekvence a mít jednoznačně nejvýkonnější kartu na trhu, a nebo se snažit krapet osedlat nenasytná jádra pod kapotou tichého chlazení. Nvidia zvolila druhou cestu a přináší na trh kartu, která v některých hrách s Radeonem HD 6990 prohraje, v průměru na jeho výkon ale bez potíží dosáhne. A to vše v neuvěřitelně tichém provedení i v zátěži a po taktování.

Zde ještě doplním, jaké Nvidia měla možnosti a o kterých dvou variantách přemýšlela. První verze karty měla frekvence 700 MHz pro jádra GPU, spotřeba by ale šplhala ke 400 W. Jednalo by se ale o nekompromisního krále výkonu. Druhá možnost byla pak (dnes už finálních) 607 MHz a 3400 MHz pro paměti. Ano, pokud se vám tyto frekvence zdají povědomé, stejné měla první GeForce GTX 470. Nějaký čas také zabralo vybírání těch nejlepších GF110 jader, proto také nabralo finální uvedení zpoždění, stejně jako u konkurence. Nvidia chtěla GeForce GTX 590 uvést původně na začátku ledna.

UPDATE: Minimálně dva výrobci už ohlásili přetaktované edice GeForce GTX 590. TGT (Point Of View) ohlásila dvě verze (Ti). Jedna pracuje s taktem jader 668 MHz a pamětí na 3600 MHz, druhá pak na 700 / 3700 MHz. Podobné frekvence ohlásila také EVGA a KFA (Galaxy). Takže se nakonec zákazníci dočkají i původní 700MHz verze karty.

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se vám zdají frekvence nízké, tak vězte, že jsou asi o 26 procent nižší než u GeForce GTX 580. Díky mírné optimalizaci ovladačů a o kousek lepšímu škálování výkonu ve SLI se výkon o několik procent posunul nad očekávané procento, jež bychom byli schopni vypočíst ze známých čísel výkonu GeForce GTX 580 a SLI řešení. V některých hrách totiž GeForce GTX 590 předežene GeForce GTX 580 i o více než 50 procent, což se zcela vymyká teoretickým výpočtům jejího výkonu.

Jak uvidíte sami v dnešním testu, hodnotit výkon jen dle papírových údajů se nikdy nedá předem. Výrobce v některých hrách značně zlepšil efektivitu a to dopomůže kartě k mnohem lepšímu skóre, než by teoretici čekali. Alfou a omegou je pak výběr her. My na poslední chvíli neměníme metodiku, aby ta nebo ona karta vyšla tak nebo onak. Naše metodika je s námi už dlouhé měsíce v nezměněné podobě, a jsme tedy schopni porovnat výkon vůči řadě starších i novějších karet. Tímto ale oznamuji, že její dny jsou sečteny. Proběhne na ní ještě doměření několika karet čekajících na test a nová generace grafik už bude testována jen na nejnovějších a nejnáročnějších hrách v novém portfoliu her, které právě tvoříme.

Co vás v dnešní recenzi čeká? Tradičně si prohlédneme několik slajdů, demontujeme chladič a důkladně prozkoumáme PCB a útroby chlazení. Také si kartu porovnáme s Radeonem HD 6990 po vizuální stránce, ukážeme si také modely různých výrobců. V testu pak najdete měření výkonu v našich čtrnácti klasických testech. Kartu jsme testovali na základních taktech, ale také po mírném přetaktování na 700 / 3700 MHz. Kromě běžné porce her jsem nainstaloval také desítku úplných novinek a proměřil pouze Radeon HD 6990 a GeForce GTX 590. Výsledky jsou hodně zajímavé. V závěru vás čeká srovnání výkonu včetně detailních tabulek. Podíváme se samozřejmě také na teploty a spotřebu, včetně měření po přetaktování. Taktování pak bude opravdová lahůdka, jelikož známe způsob, jak ošálit OCP ochranu a dosáhnout i na frekvence karty 910 / 4200 MHz. Tak už déle nezdržujme a pojďme si kartu představit...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama